Čeští Romové hledají v zahraničí podporu pro svůj požadavek, aby vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) kvůli svým výrokům na adresu romské menšiny opustil vládu. Vyzvali účastníky mezinárodní konference v Budapešti, která po dvou letech hodnotí projekt Dekáda Romů, aby se k jejich žádosti připojili. Agenturu ČTK o tom dnes informovalo sdružení Romea.

Projekt Dekáda Romů začal před dvěma lety. Připojilo se k němu osm zemí. Česko si předsevzalo, že do roku 2015 zlepší vzdělávání, zaměstnanost, bydlení a zdraví Romů. "Česká vláda se 2. února 2005 zavázala, že bude pracovat na odstranění diskriminace a zmírnění propasti mezi Romy a ostatní populací.

Vicepremiér Čunek opakovaně otevřeně vystupuje proti tomuto stanovisku vlády," uvedli čeští Romové v prohlášení, které předložili účastníkům konference.

Ve své výzvě k podpoře popsali také Čunkovy výroky v pátečním Blesku, které romské aktivisty v Česku pobouřily. Vicepremiér na dotaz čtenáře, zda "se budou dotovat i ostatní lidé jako Romové", odpověděl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák."

Podle prohlášení českých Romů mají Čunkova slova negativní vliv na veřejné mínění v ČR a přispívají k rostoucímu nepřátelství mezi romskou menšinou a českou společností. "Skutečnost, že vicepremiér opakovaně napadl romskou národnostní menšinu v Česku, je nepřijatelná," uvádějí čeští Romové. Účastníci konference mohou pod jejich prohlášení připojit podpis.